esmaspäev, 3. aprill 2017

ÜLESANNE NR. 7

KÖÖGIVILJAD JA MAITSETAIMED
 
Vali üks köögiviljakultuur ja üks maitsetaim.

taime liiginimi eesti- ja ladinakeeles - AEDPORGAND- Daucus sativus
sugukonna nimi- sarikalised
 
nõuded – valgusele- on valgusidaneja, kuid külvide läbikuivamise vältimiseks tuleb seemned katta 0,5 cm mullakihiga, sobib päikesepaisteline kasvukoht.
 
mulla viljakusele- eelistab kergepoolset huumus. Ja lubjarikast mulda, kasvab hästi ka kõdunenud madalsoomullal. Hoiduda porgandi külvamisest maatükkidele, kus on levinud mitmeaastased umbrohud, eriti orashein.
 
 mulla niiskusele- nõudlik arengu algul ja juurika moodustumise ajal. Hiljem niiskuse suhtes vähenõudlik, annab saaki ka üsna kuival mullal.
 
mulla pH- le
Optimaalseks mulla happesuseks loetakse mineraalmuldadel 6,0....7,0, turvasmuldadel 5,0...5,5
Külvieelsel mullaharimisel kasutatakse mikroelementidega mineraalväetisi. Kaaliumilembene. Ei talu värsket lubiväetist ja värsket sõnnikut.
Kasvuaegselt võib taimi väetada näiteks karvajahu graanulitega või ka lehtede kaudu pritsides (nt AllGrow, taimsed leotised).
 
 mulla toitainetesisaldusele
huumusrikas saviliiv- või kerge liivsavimuld
Keskmise viljakusega muldadel võiks sügisese mullaharimise alla anda mitte rohkem kui 40-50 g superfosfaati, ja 30 g kaaliumkloriidi ning lisaks 15 g karbamiidi 1 ruutmeetri kohta. Hea väetis on ka puutuhk.
 
C- ja teiste vitamiinide ning teiste vitamiinide sisaldus
Porgandis leidub B- grupi, PP-, E- ja K- vitamiini. C- vitamiini sisaldus on suhteliselt madal. Porgand sisaldab veel mitmesuguseid füsioloogiliselt aktiivseid aineid, mis reguleerivad ainevahetust, tugevdavad vastupanuvõimet infektsioon- ja külmetushaigustele
 
muu huvitav info
Porgandeid liigitatakse kahte gruppi, neid on võimalik eristada juurvilja kuju järgi.
Varajane porgand- tõusmetest kuni korjamiseni 80-100 päeva
Hiline porgand- 120-150 päeva
Rahvameditsiinis on porgandiseemnete tõmmist ja jahvatatud seemneid kasutatud põie- ja neerukive lahustava vahendina. Seemnepulber toimib lahtistava ja puhitistevastase vahendina. Riivitud värsket porgandimassi on pandud põletusest, külmumisest ja haavanditest kahjustatud nahale. See vähendab põletikku, kiirendab pranemist, väldib mädanike teket.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
    taime liiginimi eesti- ja ladinakeeles- BASIILIK- OCIMUM
    sugukonna nimi- huulõieline

    nõuded – valgusele
    vajab sooja ja päikselist kasvukohta, ei talu tuuli.
    mulla viljakusele
    vajab niisket toitaine- ja huumusrikast mulda,
    kergem saviliivmuld, mis on õhurikas

    mulla niiskusele
    vajab niisket mulda

    - mulla pH- le
    6-6,7

    mulla toitainetesisaldusele
    Vältima peaks rikkalikult lämmastikku sisaldavaid väetisi (nagu värske sõnnik ja virts) ning hoolitseda tuleb fosfori ja kaaliumi olemasolu eest.

    C- ja teiste vitamiinide ning teiste vitamiinide sisaldused
    sisaldab vitamiine, mineraalaineid

    -muu huvitav info
    õites leidub kamprit jt terpeene, sisaldab glükosiide, saponiine, vitamiine, mineraalaineid. Rahvameditsiinis on kasutusel kogu taime maapealne osa- lehed, õied, varred. Teed juuakse krooniliste gastriitide ja koliitide puhul, külmetushaiguste ja köha puhul. Kroonilise nohu puhul hingatakse sisse kuivatatud lehtedest valmistatud peent pulbrit. Kergendab ka pahaloomuliste kasvajatega kaasnevaid vaegusi. Aknalauale pandud basiilikutaim hoiab kärbsed köögist eemal, hõõguvatele sütele visatud oksakeste lõhn peletab sääski. Basiilikutõmmisega loputamine leevendab igemepõletikku. Uuring on näidanud, et basiilik pidurdab vähkkasvajate, mikroobide ja viiruste tegevust.
  • Kasutatakse ka toidutaimena. Aroom meenutab nelgi ja loorberi maitset. Dieettoitudes kasutatakse koos piparrohu ja rosmariiniga pipra asemel. Kuulub vürtsisegude hulka- leesputk, aed- liivatee, aed- majoraan, basiilik, piparrohi.
  • Vürtsbasiiliku punaste ja violetsete lehtedega sordid on väikeselehelised, kuid neil on väga tugev lõhn ja maitse. Eriti hästi sobivad maitseäädika tegemiseks.
  • Kaneelbasiilik- sobib vürtsikate roogade, magustoitude, jookide ja õunahõrgutiste juurde.
  • Sidrunbasiilik- sidruni lõhnaga, sobib kala- ja magustoitude juurde ning tee valmistamiseks.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Koosta koduaeda sobiv kuueväljaline köögiviljade külvikord viieks aastaks. Külvikord võib sisaldada ühte vahekultuuri.
Kui kasvatada samu köögivilju aastaid samal kohal, siis on märgata, et taimed jäävad viletsamaks ja saak kehvemaks. Ühekülgne maakasutus on mulla välja kurnanud ja ära väsitanud. Iga köögiviljaliik kasutab mullas olevaid mineraalaineid erinevalt, ühtesid rohkem ja teisi vähem. Kui mõnda toitainet on mullas liiga vähe, siis hakkab see segama ka nende toitainete omastamist, mida mullas veel piisab. Viljavahetus aitab mulla toitainetevaru ühtlaselt ära kasutada. Mulla väsimust võivad süvendada ka taimede juureeritised, taimeosade lagunemisel mulda jäävad ühendid, nende kuhjumine võib sama kultuuri ajapikku pärssima hakata.

1. aasta
lillkapsas, rooskapsas, kõrvits, suvikõrvits, kurk, kartul- väetatud sõnnikuga
kui pole sõnnikut, siis kasutada liblikõielisi, kes juurtel olevate mügarbakteritega mulda lämmastikuga rikastavad.
 
2. aasta
porgand, sibul, redis, salat, till, petersell, pastinaak, spinat, seller
3. aasta
aed- uba, põld- uba, hernes, punapeet, lehtpeet, maasikas
 
4. aasta
kartul, kurk, kapsas, maasikas, naeris, sinep
 
5. aasta
peet, sibul, küüslauk, aedsalat, spinat


Kasutatud kirjandus:
%3D&biw=1093&bih=467&ved=0ahUKEwjXlcHUyIjTAhUiJ5oKHRWEAn8QyjcIKw&ei=lWXiWJf3LaLO6ASViIr4Bw#imgrc=vWF_70FS8pVwSM:&spf=191
http://www.pikk.ee/valdkonnad/taimekasvatus/puuviljandus/aedmaasikas/agrotehnika/ettevalmistus#.WOJvZDG1vv8


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar